Van planten tot films en weg van je eigen ‘bubbel’. Ontmoet het duo Temene en Danielle

04 apr 2025

Een vroege lentedag in Brugge, de eerste zonnestralen piepen voorzichtig door de wolken. In een gezellige, Brugse koffiebar, tussen de geur van koffie, ontmoet ik het Compagnonsduo Danielle en Temene. Twee jonge vrouwen, elk met hun eigen verhaal, die elkaar in november 2024 via het buddyproject vonden en een vriendschap opbouwden die snel is gegroeid. Benieuwd hoe deze bijzondere match tot stand kwam en wat hun vriendschap zo speciaal maakt. Maak kennis met dit sympathieke, goedlachse, jonge duo uit Brugge.

De match

Danielle, 26 jaar oud, komt uit de Filipijnen en woont samen met haar vriend in Sint-Pieters (Brugge). Zo’n anderhalf jaar in België, maar al grote stappen gezet en veel geleerd. Alleen al de verhuis naar hier was spannend. “Het was de eerste keer alleen reizen en dan nog naar een ander continent”, vertelt ze.

Temene, twee jaar jonger dan Danielle, woont haar hele leven in België, op dit moment in het centrum van Brugge. Met Franse roots via haar vader en Guinee-Bissau bij Senegal via haar grootvader is ze van heel wat werelden thuis.

De twee ontmoetten elkaar dankzij het buddyproject Compagnons van FMDO*, waar Temene, via haar opleiding aan de Sint-Lucas School of Arts in Gent, mee in aanraking kwam. Danielle leerde het project kennen via een vriend van de Nederlandse les, en haar schoonmoeder was al actief als vrijwilliger bij FMDO.
Toen ze de vraag kregen wat hen motiveerde om deel te nemen aan Compagnons, zei Temene: “Het was voor mij een kans om iets te betekenen voor Compagnons en nieuwe mensen te leren kennen. Je leert ook veel van elkaar.” Danielle voegt toe: “Het is een ideale gelegenheid om mijn Nederlands te oefenen en nieuwe mensen te leren kennen.”

Nieuwe ‘space’ vol mooie mensen

Voor beiden betekent het iets bijzonders om onderdeel te zijn van een project als Compagnons. Temene beschreef het als “een waardevolle manier om in je eigen stad nieuwe mensen te leren kennen, maar ook een nieuwe community te ontdekken. Bij FMDO voel je je welkom, het is een ‘space’ waar veel mooie mensen je omringen.” Danielle vult aan: “Als je nieuw bent in België, voel je je soms eenzaam. Door FMDO leerde ik nieuwe mensen kennen, en het helpt me om mijn weg in de stad te vinden.”

Van films tot planten

Over hun match zijn ze allebei enthousiast, maar het begon best spannend. Temene: “We spraken na ons matchinggesprek met projectmedewerker Pauline van Compagnons, met elkaar af om iets te gaan drinken. Sindsdien zijn we niet gestopt met praten.” Danielle bevestigt dit met een glimlach: “We hebben die avond echt lang met elkaar gepraat.”
Sindsdien delen ze gezellige momenten, zoals samen iets drinken of plannen ze om naar de film Mickey 17 te kijken. Temene: “Het is leuk om dingen te doen met Danielle. We hebben het vaak over planten, waar zij veel over weet. Ik leerde er veel over bij.”

Door het project hebben ze ook nieuwe interesses ontdekt, zoals het bezoeken van een plantenbar in Sint-Andries. Danielle: “Je kunt er iets drinken en lekker tussen de planten zitten. I love it!” Dit soort ervaringen maakt het buddytraject bijzonder voor hen. “Het is geweldig dat je nieuwe plekken leert kennen en dat het toegankelijk is voor iedereen”, verduidelijkt Temene.

Als het gaat om communicatie, gebruiken Temene en Danielle meestal WhatsApp, waar ze elkaar regelmatig updaten over hun leven. Danielle: “We reageren ook op elkaars Instagram-stories en stellen vragen. Het vraagt niet veel om in contact te blijven.”

De meerwaarde van Compagnons voor hen is duidelijk. Temene vindt het belangrijk om uit haar “bubbel” te breken en nieuwe mensen te leren kennen: “Het is fantastisch om in deze stad nieuwe mensen te ontmoeten en te leren van mensen die anders zijn dan jij.” Danielle voegt toe: “FMDO is mijn eerste, echte stap richting onafhankelijkheid in Brugge. Het helpt me mijn eigen weg te vinden.”
Het buddytraject heeft hen ook geleerd over het belang van sociale verbindingen. Temene: “Het is belangrijk om meer uit je eigen bubbel te komen en aandacht te hebben voor de mensen om je heen.” Danielle is het daar mee eens: “Door FMDO kom ik nu naar activiteiten die ik anders niet kende, of waar ik niet aan zou deelnemen.”

Blijven ze vrienden?

Temene is ervan overtuigd dat ze vrienden blijven, zelfs na het beëindigen van het traject dat in principe zes maanden duurt. “Ik had geen specifieke verwachtingen toen ik begon, maar ik ben echt blij dat ik hier ben. Ik ben ervan overtuigd dat onze vriendschap doorgaat, ook na dit traject.” Danielle bevestigt: “Sowieso, we blijven vrienden!”

Wat als je iemand wil overtuigen om mee te doen aan Compagnons? Temene: “Ik vertel mijn vrienden en studiegenoten over het project, en ze zijn enthousiast. Het is een toffe manier om dingen te doen die je leuk vindt, en het kost helemaal geen moeite.” Danielle voegt toe: “Het is een kans om nieuwe mensen te leren kennen en je Nederlands te verbeteren. Als je de juiste match hebt, is het echt de moeite waard.”

Het buddytraject heeft toch wel invloed op hun leven, helpt hen om nieuwe vriendschappen te sluiten en zich meer thuis te voelen in Brugge. Ze zijn overtuigd van de waarde van het project en moedigen anderen aan om ook deel te nemen. Zoals Temene zegt: “Het is een meerwaarde om nieuwe mensen te leren kennen en uit je bubbel te breken. FMDO organiseert mooie initiatieven.” Danielle besluit met een glimlach: “Zeker doen, het is de moeite waard!”

Doe mee!

Dus, als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van nieuwe culturen en het bijdragen aan een divers Brugge, is het Compagnonsproject misschien wel iets voor jou. Neem contact op met Pauline via pauline@fmdo.be  en schrijf je in!

Alle info over Compagnons via deze link.

*FMDO vzw (Federatie Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. www.fmdo.be.

Tekst door Sofie Verheye, communicatieverantwoordelijke FMDO

Foto’s door Femke den Hollander

Deel