“Leo is een vriend, geen persoon om mijn papierwerk te doen”
Ontmoet Leo en Josi, een bijzondere match via het buddyproject Compagnons van FMDO*. Hoe bracht een 87-jarige cultuurliefhebber en een Braziliaanse nieuwkomer elkaars wereld dichterbij? Hun verhaal laat zien hoe belangrijk dit buddyproject is.
Hoe vonden ze elkaar? En wat leerden ze onderweg?
We spreken af op een kille en natte novemberochtend in De Grote Post. Een gezellige plek waar cultuur en ontmoeting samenkomen in het hart van Oostende. In dit voormalige postkantoor hangt een warme, creatieve sfeer die perfect past bij de dynamiek van het iconische gebouw én het buddyduo dat ik mag ontvangen.
Leo, 87 jaar, jong van geest, een passie voor cultuur én bowlen met zijn clubje. Afkomstig uit Antwerpen, maar vond twaalf jaar geleden een nieuwe thuis aan zee. Technisch onderlegd ook, want hij werkte zijn hele leven als industrieel ingenieur. Het buddyproject bracht terug kleur in zijn leven nadat hij zijn vrouw verloor en door een moeilijke periode ging. Zo ging hij recent met drie nieuwkomers naar een Afghaans optreden in Gent. “Ik was eigenlijk op zoek naar een job als bouwkundig tekenaar voor een Afghaanse jongen in het Gentse, maar kwam op dat optreden terecht,” vertelt Leo trots. “Een hele mooie avond was dat.”
Josi, 33, een energieke nieuwkomer uit Brazilië die sinds 1,5 jaar haar weg zoekt in België nadat haar man hier aan de slag kon als marine bioloog. Ze kookt graag, houdt van wandelen, pilates, theater en is actief als vrijwilliger. Hiernaast werkt ze als zelfstandig digitale marketeer en vindt ze zelfs nog de tijd voor Franse les. Een dame die van veel markten thuis is en dankzij Leo voelde ze zich snel welkom in Oostende.
Samen vormen ze een inspirerend duo, want Leo heeft dankzij dit buddyproject meer begrip voor de uitdagingen van nieuwkomers, terwijl Josi vooral extra steun ervaart, haar Nederlands kan oefenen en er intussen zelfs Antwerpse en West-Vlaamse accenten uit kan halen.
“Leo was mijn startpunt. Via hem ontdek ik steeds meer plekken en mensen. Hij is een fantastische gids” Josi
Een positieve impact op het leven
Voor Leo kwam het project op het juiste moment. Na het verlies van zijn vrouw een aantal jaar terug, zocht hij een nieuwe invulling in zijn leven. “Het buddyproject gaf mij terug zin in het leven,” vertelt hij. “Toen ik met mijn vrouw Paula naar zee verhuisde, was dat de gelukkigste periode van mijn leven. We voelden ons op reis, erg ontspannen. Mijn mooiste levensjaren waren in die periode, tussen mijn zeventig en tachtig. Toen mijn vrouw overleed, voelde ik een grote leegte. Het is missen en een ander leven hebben met beperktere mogelijkheden. Het belangrijkste in mijn leven viel weg.”
Voor Josi, die uit Brazilië naar België kwam, is Leo veel meer dan een buddy. “Hij was mijn eerste vriend in België,” zegt ze. Hoewel Leo zichzelf meer zag als een gids die het liefst informatie geeft over cultuur en geschiedenis, voelde Josi zich enorm gesteund door hun vriendschap. “Leo zag zich minder als mijn administratieve buddy, omdat hij vond dat ik daar snel mijn weg in vond”.
“Klopt. Op vlak van integratie is Josi zeer zelfstandig. Ze apprecieert het vooral dat ik haar wat van Vlaanderen leer kennen,” vult Leo aan. “Ik heb dan gezelschap en bereid dat uitstapje thuis voor. Het is een win – win – winsituatie.”
“Het project bezorgt me momenten van warmte die me goed doen. Het leven kan terug aangenaam zijn” Leo
Hoe ze elkaar leerden kennen
Josi kwam via een online zoektocht vanuit Brazilië in contact met FMDO en stuurde een e-mail naar projectmedewerker Sara. Al snel volgde een kennismaking met Leo. “Dat viel reuze mee. Ik voelde me terug nuttig en merkte dat ze blij was als ze me zag”, straalt Leo. “We ondernemen sindsdien van alles samen, zoals wandelen, tentoonstellingen bezoeken en uitstapjes maken naar het Concertgebouw in Brugge, een galerij in Knokke of het Filmfestival in Oostende,” vertelt Josi. Leo, een gepassioneerde gids, deelt graag zijn kennis over de geschiedenis en cultuur van België.
“Het is een warm welkom in een soms eenzaam proces. Het helpt ons om stap voor stap Nederlands te leren en onze weg te vinden.”
“Compagnons is een warm welkom in een soms eenzaam proces” Josi
Nederlands naar een hoger niveau
Het contact met Leo hielp Josi enorm bij het verbeteren van haar Nederlands. Eerst verliep dat in het Engels. In het begin gebruikten ze vaak een vertaalapp om te reageren op de berichten. Na verloop van tijd begon Josi echter zelf berichten te schrijven in het Nederlands, iets wat Leo al snel opviel en wat hij sterk vindt aan Josi.
Cultuurschok
Leo ontdekte door het project hoe groot de cultuurschok kan zijn voor nieuwkomers. “Voor hen is het vaak letterlijk en figuurlijk een koudere omgeving. Ze komen van een warm land en ervaren hier soms minder warmte door allerlei moeilijkheden,” legt hij uit. Deze inzichten motiveerden hem om er nog meer voor te gaan en zo een verschil te maken.
“Compagnons is een win – win – winsituatie” Leo
Een warme band, ook na het traject
Hoewel het officiële traject van zes maanden inmiddels is afgelopen, blijven Leo en Josi elkaar regelmatig zien. Leo mailt Josi met informatie over activiteiten en cultuurtips. Josi is daar erg dankbaar voor. “Leo was mijn startpunt. Via hem ontdek ik steeds meer plekken en mensen. Hij is een fantastische gids,” vertelt ze trots. Josi werkt intussen naast haar job, ook als vrijwilliger bij FMDO, sociale kruidenier Antenne en bij Imens. Stap voor stap vindt ze haar plek in Oostende.
Wat het project bijzonder maakt
Voor Leo is het contact met Josi en andere nieuwkomers enorm waardevol. “Het zijn momenten van warmte die me goed doen. Het leven kan terug aangenaam zijn,” zegt hij. Josi benadrukt hoe belangrijk het project is voor nieuwkomers. “Het is een warm welkom in een soms eenzaam proces. Het helpt ons om stap voor stap Nederlands te leren en onze weg te vinden.”
Een aanrader voor iedereen
Leo en Josi moedigen anderen aan om deel te nemen aan het project. “Je krijgt meer terug dan je geeft,” zegt Leo. “Twijfel niet, probeer het gewoon.”
Josi lacht en voegt toe: “Het opent je ogen voor andere culturen en biedt kansen om echt iets voor iemand te betekenen.”
Wil jij ook het verschil maken als buddy?
Jouw engagement
- Traject van zes maanden
- Twee keer per maand afspreken met de nieuwkomer om samen een vrijetijdsactiviteit uit te oefenen
- Vrijblijvende groepsactiviteiten met buddy’s en nieuwkomers (bowlen, stadswandeling, …)
Neem contact op met Sara via sara@fmdo.be of 0499 71 38 62 en ontdek hoe je samen met een nieuwkomer een mooie en warme ervaring kan opbouwen.
www.fmdo.be/projecten/compagnons
Compagnons Oostende is een samenwerking met de Stad Oostende.
* FMDO vzw (Federatie Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. www.fmdo.be.
Tekst: Sofie Verheye – communicatieverantwoordelijke FMDO
Foto’s: genomen in Mu.ZEE door Femke den Hollander