Buddyduo Elizabeth en An getuigt
In Oostende is het buddyproject Compagnons een manier om mensen met verschillende culturele achtergronden samen te brengen. Het biedt de deelnemers niet alleen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook om van elkaar te leren en hun sociaal netwerk uit te breiden.
Een prachtige herfstdag brengt ons naar het Leopoldpark in Oostende. De middagpauze van de studenten zit er net op, wat zorgt voor een vrij plekje op één van de bankjes in de zon. Een ideale plek én moment voor een interview met Elizabeth en An die via het Compagnonsproject een bijzondere band opbouwden.
Elizabeth, een Filipijnse die vier jaar geleden naar Oostende verhuisde, en An, oorspronkelijk uit Poperinge, maar haar hart verloren aan Oostende, delen hun ervaring en vertellen hoe Compagnons hun leven verrijkt.
De Filipijnse Elizabeth is 59 en woonde in verschillende landen, waaronder Laos, waar ze zestien jaar werkte. Haar man werkt momenteel voor de Verenigde Naties in Mali. Samen met haar oudste zoon (27) woont ze in Oostende. Elizabeth is een enthousiaste wandelaar, fietser en bakker. Ze is verslaafd aan petanquen en houdt van voorstellingen en musea.
An woont met haar man in Oostende en heeft zes kinderen, waarvan er nog twee thuis wonen. Ze houdt van lezen, fietsen, wandelen, bakken, borduren en werkt als administratief medewerker bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). An is opgegroeid in Poperinge, verbleef een tijd in de Kempen en woont inmiddels veertien jaar aan zee.
Hoe kwamen jullie bij Compagnons terecht?
An: “Mijn man kreeg op zijn werk in Wetteren de vraag om mensen met een migratieachtergrond te begeleiden richting werk. Hij wilde dat graag doen en volgde een infosessie, maar dat was vooral gericht op het Gentse. Omdat hij in zijn vrije tijd liever in Oostende blijft, verwezen ze hem door naar FMDO*.
Hij vond dit ook iets voor mij. Zelf vond ik het mentorproject minder bij me passen. Het zou me onzeker maken en stress bezorgen.
Toen ze bij FMDO over het buddyproject vertelden, was ik meteen enthousiast. Afgelopen zomer startte ik met Compagnons en Elizabeth is mijn eerste ‘match’.”
Elizabeth: “Mijn man schreef me vorig jaar in voor Compagnons. In maart van dit jaar was ik in de Filipijnen toen ik een e-mail van Sara, projectmedewerker bij FMDO voor Compagnons, ontving met de vraag of ik nog steeds interesse had om deel te nemen. Na een eerste gesprek ging alles heel snel.”
An: Compagnons draait niet om een verplichting, maar gewoon gezellig een koffietje drinken en kletsen. Er ligt geen druk op.
Hoe verliep die match?
An: “We ontmoetten elkaar begin juli op een terrasje, want het was mooi weer. We hebben ongeveer dezelfde leeftijd en delen veel interesses, zoals wandelen en bakken.”
Elizabeth: “Onze interesses lijken inderdaad heel erg op elkaar. Het voelde meteen goed.”
Wat doen jullie het liefst samen?
An: “We drinken veel koffie en eten taart (lacht). Maar we zijn evengoed al naar het James Ensorhuis en een rommelmarkt geweest, ook al was het die dag flink aan het regenen.”
Elizabeth: “We wandelen vaak en eten ijsjes. We proberen elkaar zo’n twee keer per maand te zien.”
Wat is de meerwaarde van Compagnons?
An: “Ik vind het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Er is zoveel aanbod, maar ik vond het niet evident om te weten wat ik precies wilde doen. Via Compagnons leer je nieuwe mensen kennen, krijg je nieuwe vrienden en kom je in aanraking met andere culturen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de Filipijnen ooit een Spaanse kolonie waren. Het is helemaal geen verplichting, gewoon gezellig een koffietje drinken en kletsen. Er ligt geen druk op.”
Elizabeth: “Ik heb er een nieuwe vriendin bij gekregen. Het is fijn om iemand te hebben om mee te praten, maar ook gewoon om gezelschap te hebben. An is altijd vrolijk, dat doet me goed.”
An: “Ik kwam hiervoor weinig in contact met mensen met een migratieachtergrond. Het karakter van Elizabeth komt goed overeen met dat van mij, dat maakt het makkelijker om een band te vormen.”
Zijn er moeilijkheden?
An en Elizabeth: “Eigenlijk niet, alles loopt heel vlot.”
Wat hebben jullie van elkaar geleerd?
Elizabeth: “Voor mijn Nederlands is dit project een cadeau. Ook heb ik mijn netwerk kunnen uitbreiden. Thuis spreek ik meestal Engels met mijn man, dus dit is echt een kans om mijn Nederlands te verbeteren.
Hiernaast ga ik elke donderdag naar het ontmoetingshuis van FMDO, Marcelline. Tijdens ‘Vragen bij de koffie’ is er ruimte om te praten en mijn Nederlands te oefenen. Ik leerde die plek kennen dankzij Sara.””
An: “Ik voel me af en toe de ‘juf’ (knipoogt). Het voordeel is dat Elizabeth heel goed Engels spreekt, zodat we gemakkelijk kunnen communiceren en op die manier naar de juiste woorden in het Nederlands kunnen zoeken.”
Elizabeth: Het is fijn om iemand te hebben om mee te praten, maar ook gewoon om gezelschap te hebben. An is altijd vrolijk, dat doet me goed.
Blijven jullie ook vrienden wanneer dit traject stopt?
An: “Het project loopt nog twee maanden, maar we zijn ervan overtuigd dat we elkaar daarna blijven zien. Ik heb niet veel vrienden, maar ik heb wel een groot gezin. Het is fijn om een vriendin te hebben om samen koffie te drinken of gezellig te gaan ‘windowshoppen’.”
Elizabeth: “Ik hoop van harte dat we na deze zes maanden vrienden blijven en elkaar blijven opzoeken.”
Wat wil je zeggen tegen mensen die twijfelen om mee te doen?
An: “Je krijgt veel info over het project, in mijn geval was dat door projectverantwoordelijke Sara. Je weet precies hoe alles werkt en je kan altijd contact opnemen als er iets is. Het is een geweldige manier om andere culturen te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ook de activiteiten die ze organiseren, zoals natuurwandelingen aan zee of een fotozoektocht, zijn heel leuk.”
Elizabeth: “Er zijn zoveel fijne initiatieven bij FMDO. Zoals de zomerbar of de winterse variant ‘Kaffee Parlé’ in KAAP. Deze zomer was er een wandeling over de geschiedenis van Oostende, ‘Natives from Oostende’ en daarna was er een picknick op het strand. Ik leerde er zelfs een paar woorden ‘Ostêns’ (straalt)!”
Wat zijn jullie dromen?
An: “We hadden het er net over dat we samen naar Valencia willen. Mijn man moest daar onlangs voor zijn werk naartoe en het lijkt me heel leuk om samen te gaan.”
Elizabeth: “Dat zou fantastisch zijn! Ik hoop dat we na deze zes maanden vrienden blijven en elkaar blijven opzoeken. Ik hoop ook dat deze oproep anderen inspireert om vrijwilligerswerk als buddy te doen.”
Doe mee als buddy!
Wil jij nieuwe culturen leren kennen en nieuwkomers wegwijs maken in Oostende? Wil jij bijdragen aan deze inclusieve stad en eenzaamheid tegengaan? Maak deel uit van het buddyproject Compagnons.
Jouw engagement
- Een traject van zes maanden
- Twee keer per maand afspreken met een nieuwkomer voor een gezamenlijke activiteit
- Groepsactiviteiten met andere buddy’s en nieuwkomers, zoals bowlen of een stadswandeling
Informatie en inschrijven
Contacteer Sara via sara@fmdo.be of 0499 71 38 62
Meer info: www.fmdo.be/projecten/compagnons
Compagnons Oostende is een samenwerking met de Stad Oostende.
* FMDO vzw (Federatie Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. www.fmdo.be.
Credits tekst en foto’s door Sofie Verheye, communicatieverantwoordelijke bij FMDO