Het project ‘Twee (t)huizen, één gids’ leidt mensen met migratieachtergrond op tot interculturele gidsen in hun nieuwe stad. Tijdens een traject van ongeveer 9 maanden, worden de gidsen begeleid bij het uitwerken van hun verhaal en het vormgeven van een persoonlijke wandeling. Daarnaast worden verschillende vormingsmomenten en ontmoetingsactiviteiten georganiseerd voor de hele groep.
In een tweede fase kunnen groepen zich inschrijven om de wandelingen te volgen en te luisteren naar de verhalen van onze gidsen. Tijdens de wandelingen wordt het publiek geleid langs plaatsen die voor de gidsen belangrijk zijn en wordt er een link gelegd met het land van herkomst. Aan de hand van verhalen, foto’s of film vertellen de gidsen eveneens over hun vroegere thuis.
Onze interculturele gidsen zijn allen mensen met een migratieachtergrond die kleine groepen op sleeptouw nemen door hun stad. Niet zozeer om het verhaal van de stad te vertellen, maar wel hun eigen verhaal. Wat verteld wordt en de accenten die hierbij worden gelegd, zijn afhankelijk van de gids en het verhaal dat deze persoon wil vertellen.
- Hoe en waarom zijn zij in België terechtgekomen?
- Welke plekken in de stad hebben voor hen een speciale betekenis?
- Wat doet hen aan hun thuisland denken?
- Wat hopen ze in België te vinden?
- Wat zijn de grote verschillen tussen België en hun land van herkomst?
- Wat vinden zij hier leuk?
- En wat doet hen terug naar hun geboorteland hunkeren?
Onze interculturele gidsen werken mee op vrijwillige basis. Sommigen waren in hun thuisland actief als gids, de meesten zijn startende gidsen. Maar allen zijn ze vertellers die zin hebben om jou door hun ogen rond te leiden in Brussel of Oostende.
Hoe regelen we dit nu praktisch? –> Klik hier