TeamWork zoekt mentoren voor hoger opgeleide nieuwkomers

21 mrt 2024

Het project TeamWork van FMDO*, Fedasil en KU Leuven zoekt enthousiaste vrijwilligers (mentoren) om hoogopgeleide nieuwkomers (mentees) – die in opvangcentra in Oost- en West-Vlaanderen verblijven – te helpen met het delen van hun expertise en ervaring in het werkveld. (Minstens) twee keer per maand spreken mentor en mentee met elkaar af om de carrièremogelijkheden te bekijken.

De mentor versterkt op die manier het profiel van de mentee door zijn of haar kennis en ervaring te delen. FMDO doe de match op basis van het professionele profiel.

Zo’n negen maanden na de start van het project polsen we bij projectcoördinator María Calzada van FMDO hoe het loopt.

María: “Het project startte net voor de zomer van 2023 helemaal vanaf nul, dus het is best intensief. Een naam zoeken voor het project, de communicatie opstarten, contacten leggen, gesprekken inplannen, …
Fedasil verspreidde bij de start van het project een oproep naar de asielcentra. Vier centra beslisten om mee te werken aan het project. Dit zijn de centra in Koksijde, het Rode Kruis Brugge, Poelkapelle en Gent. De centra doen eerst een interne selectie en bekijken wie in aanmerking komt voor het project. Hierna neem ik contact met hen op en volgt een eerste gesprek. Op basis van het profiel ga ik op zoek naar een geschikte mentor. De afgelopen maanden deed María en haar collega’s ruim twintig intakes en op dit moment zijn er zes actieve duo’s.”

Van verpleegster tot advocaat, psycholoog, laborant en interieurontwerper

María matcht nieuwkomers met verschillende achtergronden: een verpleegster, IT’er, laborant, administratief medewerker, psycholoog, interieurontwerper, advocaat, journalist tot een arts.

De zoektocht naar mentoren met een gelijkaardige jobachtergrond doet ze onder meer via haar eigen netwerk, het plaatsen van vacatures op het platform ‘Give a Day’ en de vrijwilligerspagina van de stad Gent. Evengoed via netwerkmomenten en events. De mentoren moeten minstens vijf jaar werkervaring hebben of mogen maximaal twee jaar met pensioen zijn. Soms wonen mentor en mentee ver van elkaar – zo is er op dit moment een duo waarvan de ene persoon in Antwerpen woont en de andere in Kortrijk – maar ze kunnen evengoed online afspreken.

De mentoren staan de mentees bij en bekijken samen welke job zij in België kunnen doen met hun diploma, ze zoeken procedures rond diploma-erkenning uit, maken samen een plan op, … De projectmedewerker bezorgt hen informatie over onder meer het Agentschap Integratie, de VDAB, het belang van Nederlands leren, …

De meerwaarde van het project?

Die is groot, zo getuigen twee mentees:

‘Mijn naam is Sabir, 24 jaar uit Afghanistan. Met een MBA (Master in Business Administration) op zak, droom ik ervan te werken in de wereld van robotica. Dankzij een mentorship programma met een ervaren IT’er als mentor, leerde ik Python en HTML. Mijn mentor begeleidt me tweemaal per maand, geeft advies over mijn volgende stappen en deelt waardevolle bronnen. Ik hoop hierdoor in de robotica te kunnen werken. Ik hoop dat dit project ook anderen kan helpen om hun doelen te bereiken.’

“Dit project hielp me om meer duidelijkheid te krijgen over mijn professionele start.”

‘Ik ben Aya, 23 jaar oud uit Jemen met een achtergrond in ‘interior design’. Mijn mentor, een voormalige VDAB-loopbaancoach, heeft me goed geholpen in dit project. De mensen achter TeamWork begeleiden en adviseren me, zowel in het Opvangcentrum van Fedasil als daarna. De match met mijn mentor verliep goed, haar ervaring heeft me geholpen.
Ik droom ervan om als interieurvormgever aan de slag te gaan en succesvolle stappen zetten. Ik hoop tot slot dat dit project niet alleen mijn vooruitzichten positief beïnvloedt, maar ook andere vluchtelingen helpt bij het uitbouwen van een succesvolle toekomst.’

Ook de mentor van Sabir, een IT’er, is overtuigd van dit project:

‘Ik wou al langer iets doen op vrijwillige basis. Er zijn veel organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken, maar de taakinhoud moet je liggen. Bij TeamWork had ik meteen het gevoel dat ik hier iets kan betekenen. Ik merk dat de mentees vooruit willen in het leven. Ze zoeken (of hebben) een job en zijn ambitieus. Het lijkt me boeiend om iemand te begeleiden op langere termijn, want op zich is de periode van vier maanden bij Teamwork vrij kort. Ik hoop zo iets voor de mentee te betekenen.’

María en Nóra hun meest opvallende conclusies op dit moment?

  • Mensen die in asielcentra verblijven, werken heel hard eenmaal ze een oranje kaart hebben. Meestal met tijdelijke contracten (bijvoorbeeld in de Volvo-fabriek in Gent, maar ook ander fabriekswerk, als poetshulp, …). Een andere prioriteit is er op dat moment minder
  • De nieuwkomers zijn heel blij en dankbaar met de intakes en gesprekken. Voor hen is dit project erg waardevol
  • Het doorlopen van het traject staat los van hun verblijfsvergunningstraject en is geen garantie dat ze kunnen blijven
  • Mentoren moeten vaak flexibel zijn en zijn dat ook effectief. Soms is er een onderbreking in het traject omdat de nieuwkomer op zoek moet naar een woonst en moet verhuizen. Dat krijgt dan even prioriteit

Dit pilootproject startte in juni 2023 en is een samenwerking tussen FMDO, KU Leuven en Fedasil en loopt nog tot eind 2024. Er loopt een gelijkaardig onderzoeksproject in Brussel en Wallonië met andere partners.

Mentoren gezocht

Interesse om mee te doen als mentor of wil je meer info over het project?

Neem contact op met María of Nóra:

María Calzada
Projectmedewerker TeamWork

0491 39 21 97
maria@fmdo.be

Nóra Katona
Projectmedewerker TeamWork

0477 16 75 17
nora@fmdo.be

Meer info via deze link.

*FMDO vzw (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. www.fmdo.be.

Deel