“Kwallen, zeehonden en een nieuwe vriendschap.”

26 okt 2023

Mokles, 24 jaar, Palestijn, maar opgegroeid in Jordanië waar hij tot vorig jaar verbleef. Zijn vader was al even in Oostende en vorig jaar kwamen zijn moeder, twee broers, zus en hijzelf naar hier op basis van gezinshereniging.

Zijn grootste dromen? Vrede in Palestina, dat boven alles. En een match van Barcelona live zien. Wie weet lukt dit wel tijdens de wedstrijd in Antwerpen tussen Royal Antwerp en FC Barcelona op 13 december?

Ivy, 39 jaar, een geëngageerde en gedreven spring-in-t-veld én geboren en getogen Oostendse. Ze studeerde Sociale Agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel en ging daarna twee jaar aan de slag bij Broederlijk Delen in India. Ivy werkt sinds 2007 bij FMDO, waar ze op vandaag coördinator is. In 2016 werd ze ‘KRAK van Oostende’, een prijs via de Krant van West-Vlaanderen die elk jaar op zoek gaat naar de ‘krak’ in een stad of gemeente. Meer dan verdiend, want haar engagement en gedrevenheid is aanstekelijk.

Mokles: “Ibrahim, één van de kernvrijwilligers bij FMDO, die ik hier leerde kennen, bracht me in contact met FMDO en het project 8400 TALENTEN waardoor ik vrijwilligerswerk kan doen. De allereerste kennismaking met FMDO was tijdens hun nieuwjaarsreceptie in januari waar enkele vrienden me mee naartoe namen. Hiernaast hielp ik in juni mee op het wijkfeest in en rond de straten van het ontmoetingshuis ‘FMDO bij Marcelline’. Door de vrijwilligerswerking kwam ik in contact met het project Compagnons.”

Ivy: “Op de avond van het wijkfeest ben ik met Mokles beginnen praten. Ik vond hem meteen sympathiek en ik merkte dat hij met heel wat vragen zat. Ik wist via mijn collega dat hij zich opgegeven had voor het project Compagnons. Zelf was ik nog geen buddy, hoewel ik al veel buddyprojecten opstartte. Er zijn altijd buddy’s te kort en ik had een goed gevoel bij Mokles. Ik vond ook dat het kon vanuit mijn job omdat ik voor de volledige organisatie FMDO werk en niet enkel voor Oostende. Ik neem dit engagement voor alle duidelijkheid volledig vrijwillig op.”

Ivy: “Het eerste gesprek ging afgelopen zomervakantie door in onze ontmoetingsplek Marcelline. Er vond een matchingsgesprek plaats waar de projectmedewerker heel wat vragen overloopt aan de hand van een intakeformulier. Hierna word je op basis van gedeelde interesses aan elkaar gelinkt. Ik vond vooral de eerste stap na het intakegesprek niet evident om af te spreken. Na die eerste afspraak liep het heel vlot.”

Mokles: “Het voelde wat vreemd en onwennig in het begin. Je kent elkaar nog niet. Maar tegelijkertijd voelde het ook goed.”

Mokles: “Nederlands praten, wandelen en uiteraard: koffie drinken (lacht). Ik heb intussen een eerste werkervaring kunnen opdoen dankzij de hulp en contacten van Ivy. En ik merk dat mijn Nederlands erop vooruit gaat door veel te oefenen met Ivy. We zien elkaar ongeveer één keer per week en we horen elkaar regelmatig via WhatsApp.”

Ivy: “We brachten intussen een bezoekje aan het Maria Hendrikapark, een plek die Mokles niet kende. Ook de Strekdam was nieuw voor hem. We spreken vooral af op plaatsen die nieuw zijn voor hem. Tijdens Theater Aan Zee zijn we naar een voorstelling geweest. We oefenen zoveel mogelijk Nederlands en ik help hem waar het kan, want hij heeft veel vragen.”

“Een engagement waar je met heel je hart voor gaat.”

Mokles: “De situatie daar maakt me verdrietig. Ik moet vooruit met mijn leven hier, maar toch zit ik met mijn hoofd in Palestina. Ik sta er machteloos tegenover en ik kan op dit moment niet veel doen. Het bezorgt me veel zorgen, want intussen zijn vijf familieleden gestorven.”

Mokles: “Ivy is een heel warm en aangenaam persoon om mee op pad te gaan. We komen goed overeen en ik durf zelfs zeggen dat we intussen vrienden zijn.”

Ivy: “Ik begrijp het buddyproject nog beter nu ik zelf vrijwilliger ben. Het bevestigt voor mij dat één persoon enorm veel kan betekenen voor iemand die nieuw is in Oostende. Ik geloof nog harder in het concept, het is een engagement waar je met heel je hart voor gaat. Ik ben op dit moment de enige Belgische vriend van Mokles en ik kan me niet inbeelden dat we elkaar na het eindgesprek over drie maanden niet meer zullen zien. Hiernaast merk ik nog meer hoeveel moeilijkheden nieuwkomers ondervinden. Ik wist dit al door mijn job, maar nu als buddy is dit een extra bevestiging. Het is confronterend hoe ingewikkeld alles is op gebied van brieven en administratie, regelgeving, rekeningen, …”

Mokles: “Ik zie geen nadelen aan het project. Het is een win-win voor zowel mezelf als de buddy. Het maakt voor mij een groot verschil nu ik een buddy heb. Het Nederlands dat ik leer op school, kan ik in de praktijk oefenen. Ik ben heel blij dat ik een vriend heb hier in België die me helpt en steunt. Ik vind het fijn dat ik Ivy aan mijn zijde heb”

Ivy: “Het blijft een uitdaging om mijn grenzen te bewaken qua tijd. Door mijn drukke job en mijn gezin, moet ik alle vrije tijd goed inplannen. De momenten met Mokles dus ook. Ik maak bijvoorbeeld tijdens mijn middagpauze een uurtje vrij of direct na het werk. Het is wat plannen, maar ik krijg er vooral een mooie vriendschap voor terug.”

“Zinvol vrijwilligerswerk waar je veel voor terugkrijgt.”

Mokles: “Tijdens een wandeling op het strand zag ik voor het eerst kwallen. Ik kende die zeedieren niet (schaterlacht).”

Ivy: “En we zagen voor het eerst zeehonden aan de Strekdam. Dat was een heel mooi en warm moment. Een tijdje later zaten we op een bankje op de Zeedijk en kwam een oudere man naast ons zitten. Hij vroeg wat we deden en ik vertelde hem dat we Nederlands aan het oefenen waren. De man gaf Mokles een schouderklop en wenst hem veel succes toe. Een mooi moment was dat.”

Mokles: “Ik heb Ivy door Compagnons beter leren kennen, maar dat is ook het geval voor FMDO als organisatie. Zo help ik geregeld met vrijwilligerswerk in de Fietsbieb via de vrijwilligerswerking van FMDO (8400 TALENTEN). Ik ben al twee keer naar het theater geweest, iets wat ik nog nooit gedaan had. En ik doe de bar tijdens de gezondheidscafés die FMDO organiseert.”

Ivy: “Het is mooi om te zien hoe Mokles met nieuwe dingen kennis kan maken, zoals theater of nieuwe plekken in de stad kan ontdekken.”

Mokles: “Mensen die hier al lang wonen of geboren zijn, zijn expert over dit land en begrijpen alles vaak beter. Ze maken vlotter nieuwe vrienden en hebben meestal een groter netwerk. Hun inbreng in dit project kan echt het verschil maken voor heel wat nieuwkomers.”

Ivy: “Het is heel zinvol vrijwilligerswerk. Ik doe dit volledig in mijn vrije tijd en heb het gevoel dat ik echt iets kan betekenen voor Mokles. Omgekeerd krijg ik er veel voor terug. Ik ben benieuwd om hem te zien evolueren en groeien hier in België en waar hij binnen dit en een jaar zal staan.“

Wil je als buddy nieuwe culturen leren kennen en nieuwkomers wegwijs maken? Wil je eenzaamheid en uitsluiting tegengaan en bijdragen aan een divers Oostende waar elk verhaal telt?

Dan ben jij de perfecte match voor het project Compagnons! Doe mee en maak het verschil.

  • Traject van zes maanden
  • Twee keer per maand afspreken met de nieuwkomer om samen een vrijetijdsactiviteit uit te oefenen
  • Groepsactiviteiten met buddy’s en nieuwkomers (bowlen, stadswandeling, …) 

Meer info
Marina Pak | marina@fmdo.be | 0497 49 46 35
Sara Bouchier | sara@fmdo.be | 0499 71 38 62
www.fmdo.be/projecten/compagnons

* FMDO vzw (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen.​ www.fmdo.be.

Deel