Werk zoeken met een migratieachtergrond is niet eenvoudig. Daar willen de mentoren van Team Up een handje bij helpen. Zij zijn enthousiaste vrijwilligers met een stevige kennis over een bepaalde beroepssector. Een aantal maanden begeleiden ze een ‘mentee’ in zijn of haar zoektocht naar werk.
© Bas Bogaerts
Verbinden en ondersteunen
Dat doen ze door bijvoorbeeld specifieke woordenschat aan te leren, maar ook door samen na te gaan welke jobs of stages geschikt zijn. Zo versterken ze het professionele profiel van hun mentee en vergroten ze de slaagkansen op de arbeidsmarkt. Team Up verbindt mentoren en mentees op basis van hun woonplaats en gemeenschappelijke interesses. Tijdens het traject ondersteunt Team Up met vormingen, intervisiemomenten en concrete tips en tricks.
Zinvol vrijwilligerswerk
Mihaela Cismadia is één van die mentees. Ze verhuisde 11 jaar geleden uit Roemenië naar België. Mihaela: “Momenteel volg ik een opleiding als commercieel medewerker via de VDAB. Ik heb vroeger nog als poetshulp en arbeider gewerkt, maar door een heupoperatie was fysiek werk niet langer mogelijk. Daarom ben ik nu op zoek naar een administratieve job. In september vatte ik mijn Team Up traject aan.”
Ine Dutry begeleidt Mihaela. Ine: “Ik kwam Team Up op het spoor via Give a Day, een website die vrijwilligers en organisaties met elkaar verbindt. Als customer servicemanager heb ik in het verleden veel mensen begeleid. Ik veranderde een tijdje geleden van job, maar wou toch graag mensen helpen bij hun zoektocht naar werk. Team Up is voor mij een zinvolle aanvulling in mijn vrije tijd. Vóór Mihaela heb ik ook al een andere nieuwkomer begeleid. De begeleiding stopt normaal wanneer de mentee werk vindt. Bij mijn vorige mentee ging dat vrij vlot.”
Coach én supporter
Ine: “Als mentor wil ik vooral een soort coach zijn en de sollicitatieangst van de mentee wegnemen. Iets waarvan Mihaela in het begin wat last had. Je moet ook een supporter zijn. Ik probeer Mihaela te ondersteunen en meer zelfvertrouwen te geven. Het Nederlands van sommige nieuwkomers is veel beter dan ze zelf denken. Ze moeten al eens wat meer durven.”
Mihaela: “Om de twee weken spreken we af, maar tussenin houden we ook contact met elkaar via Whatsapp of mail. Ine houdt me bijvoorbeeld op de hoogte van interessante vacatures of bekijkt mijn CV en motivatiebrief. Ze gaf mij ook de tip om spontaan te solliciteren. We hebben een goeie relatie met elkaar. Hoewel onze meeste gesprekken over solliciteren gaan, kunnen we ook andere zaken met elkaar bespreken.”
© Bas Bogaerts
Inspirerende voorbeelden
Ine: “Team Up laat de mentoren zeker niet aan hun lot over. Af en toe vinden vormingen plaats. Zo kwamen onlangs mensen spreken die vroeger begeleid werden en zo werk vonden. Hen horen vertellen over hun ervaringen en uitdagingen werkte inspirerend. Ook was er recent een filmavond over het verhaal van Fluffy Falafel, een Kortrijkse ondernemer die eerder door Team Up begeleid werd.”
Al doende leren
Mihaela: “Naast de coaching van Ine krijg ik ook nog steeds begeleiding van VDAB. Ik werk momenteel voor een ‘leerbedrijf’. Dat is een fictieve onderneming waar cursisten in een realistische werkomgeving terechtkomen. Een ideale manier om te oefenen op administratieve vaardigheden zoals bestellingen plaatsen, facturen maken … In Roemenië volgde ik ooit een opleiding economie, dus werken met cijfers schrikt mij niet af. Ik hou ervan om verder te groeien in een bepaalde job. Als ik mezelf moet verkopen, dan zou ik mij omschrijven als vriendelijk en vlot in de omgang met klanten. Contacten leggen met anderen geeft mij energie.”
Team Up is een samenwerking tussen FMDO, VDAB en Stad Kortrijk. Meer info op www.fmdo.be/projecten/teamup of via Nóra Katona: nora@fmdo.be of 0477 16 75 17.
© Tekst en foto’s Stad Kortrijk