Onze jonge onderwijsambassadeurs vertellen zonder taboe over hun sprong van het secundair naar een job of hogere studies. Hun verhaal volgt geen rechte lijn, maar kronkelt langs dromen, twijfels, obstakels én successen. Lees hieronder het verhaal van Zara.
We ontmoeten de vlotte spraakwaterval Zara (26) in Marcelline. Zara werkt als verpleegster in het Henri Serruys Ziekenhuis in Oostende. Ze heeft hiernaast een passie heeft voor kleding en mode. Haar advies? Praat erover met je ouders, maar volg ook je hart.
Je hoofd gebruiken
“Ik begon in het ASO, maar dat verliep moeilijk. Ik werk liever met mijn handen. Mijn ouders wilden daar eerst niets over horen: “Waarom kan je niet een beetje meer studeren? Je moet een beetje meer je hoofd gebruiken!”. Maar na erover te praten, hebben ze begrepen dat ik liever met mijn handen werk.
Haarzorg of mode? De keuze was snel gemaakt
“Via het oudercontact en de leerkrachten kreeg ik informatie over verschillende mogelijkheden. Samen met mijn ouders bekeek ik de brochures van verschillende scholen. Mijn ouders begrepen het schoolsysteem in het begin niet helemaal, dus ik heb hen zelf uitleg gegeven. Ik ben graag bezig met kleding en ontwerpen, dus koos voor mode. Ik heb nog getwijfeld over haarzorg, maar dat was uiteindelijk niets voor mij.”
Verder studeren: een doordachte keuze
“Toen ik afgestudeerd was in mode, twijfelde ik om verder te studeren aan de academie in Antwerpen. Die keuze heb ik laten vallen omdat ik Antwerpen toch wat ver vond. Samen met mijn ouders heb ik een lijst gemaakt met beroepen waar je werk mee kan vinden. In de zorgsector hebben ze altijd mensen nodig, zei m’n vader.”
“Ik twijfelde heel erg: zou ik dat wel aankunnen? Je moet mentaal en fysiek sterk zijn. Ik koos voor een opleiding van drie jaar (HBO) in Vesalius (Oostende). Dat viel goed mee. Het leukste vind ik dat je mensen kan helpen. Ik wil het zonnetje zijn voor mensen. “
Durf te kiezen
“Mijn advies aan wie een studiekeuze moet maken? Wacht niet te lang om je hart te volgen. Maak een lijst met wat je wel en niet leuk vindt. Op basis van die lijst kan je denken over wat je later wil worden. Informeer jezelf over de keuzes en blijf praten met je ouders!”