Onze jonge onderwijsambassadeurs vertellen zonder taboe over hun sprong van het secundair naar een job of hogere studies. Hun verhaal volgt geen rechte lijn, maar kronkelt langs dromen, twijfels, obstakels én successen. Lees hieronder het verhaal van Danial.
Doorzetter Danial (22) studeerde bouwkunde en gaat voor een master in industriële wetenschappen.
Bouwkunde: een berekende gok
“Na OKAN (Onthaal Klas voor Anderstalige Nieuwkomers) volgde ik ASO. Op school dachten ze dat die richting te moeilijk ging zijn, maar het is me toch gelukt om mijn diploma te halen. Ik heb doorgezet. Ik studeerde wetenschappen wiskunde omdat ik aanleg had voor wiskunde. Toen ik mijn studiekeuze wilde maken om verder te studeren, zocht ik vooral op het internet naar wat mogelijk was.”
“Ik heb met veel mensen over mijn studiekeuze gepraat. De man van mijn wiskundeleerkracht is industrieel ingenieur. Hij vertelde me dat er veel werk was in bouwkunde. Dan heb ik gewoon een keuze gemaakt. Het sloot ook aan bij mijn capaciteiten. Een berekende gok, maar ik doe het graag.”
Hogeschool is anders dan het secundair
“Mijn middelbare schooltijd was erg leuk. We zaten zowel met Belgen als met buitenlanders in de klas en kwamen allemaal goed overeen. Wij lachten de hele dag door, ook samen met leerkrachten. Toen ik naar de hogeschool ging, was dat helemaal anders. Mijn medestudenten waren meer egoïstisch en ik was de enige buitenlander in de klas. Ik werd meestal uitgesloten. Ik heb heel veel groepswerken helemaal alleen moeten doen terwijl je dit eigenlijk met drie à vier mocht maken. Ja, ik heb het lastig gehad, maar ik heb nooit opgegeven.”
“Nu ik mijn schakeljaar doe, zit ik bij sommige mensen van mijn vorige richting in de klas. Nu werken we wel samen en komen we beter overeen. We praten met elkaar en staan tijdens pauzes samen.”
Kies een richting en ga ervoor
“Soms weten kinderen in de lagere school al wat ze later willen doen. Als je het hen vraagt, zeggen ze altijd “ik wil dokter worden” of “piloot” of “architect”. Als je in het middelbaar nog steeds overtuigd bent van die keuze en ze ligt binnen je capaciteiten, moet je dat gewoon vasthouden en ervoor gaan. Je moet niet altijd switchen. Zeker als je net begonnen bent met studeren. Ik heb veel vrienden gezien die elk jaar switchen en die uiteindelijk stoppen. Kies één richting en maak die gewoon af. Het is drie jaar, doe moeite, werk hard en je komt er.”