Een kijkje in het vernieuwde Afrika-museum

26 aug 2019

Op 22 juni gingen wij, van FMDO Brussel, samen met de vrijwilligers en verenigingen naar het vernieuwde Afrikamuseum.  De uitstap had de bovenhand na een stemronde  bij onze leden. Er was dus van bij het begin heel wat nieuwsgierigheid en enthousiasme om te zien wat het nieuwe Afrikamuseum kon inhouden. Natuurlijk hebben wij ook de actualiteit gevolgd over het proces dat het museum doormaakte, voor- en na de verbouwing.  Het broodnodige debat over dekolonisatie en de stemmen die vonden dat het proces niet ver genoeg ging werden gehoord. Hoog tijd dus om zelf een idee te vormen over de vernieuwingen van het museum. We waren alvast benieuwd. We  kozen daarom voor twee wandelingen die een kritische insteek gaven, die ons meenamen naar het veranderingsproces dat het museum heeft doorgemaakt.

 

22 juni was een warme zomerdag , ideaal weer om eerst te beginnen met een lekkere  picknick. We legden ons neer in het prachtige park en in de zomerzon deelden we  in eten, gesprekken en glimlachen.

Een leuke, positieve start alvorens het museum te bezoeken en geconfronteerd te worden met haar controverse. Onze wegen splitsten en in twee groepen bezochten we het Afrikamuseum. We spraken over de nieuwe architectuur, het proces van dekolonisatie, de koloniale propaganda maar ook over de rijke fauna, de muziek,…

Wisten jullie dat wat er vertoond wordt in het museum slechts 1% is van de hele collectie? De meeste sculpturen, kunst,… liggen gewoon in de kelder.

Wat vonden onze leden van deze culturele uitstap? We laten een aantal van hen aan het woord;

Het Afrikamuseum is mooi vernieud, zowel de buiten- als binnenkant. Elk object wordt er in de verf gezet en in hun waarde getoond, zonder dat het te beladen wordt.

Het belangrijkste: het museum heeft de waardigheid teruggegeven aan de zwarte mens en meer bepaald aan de Congolees. Met erg  competente gidsen , die de geschiedenis van de kolonisatie verduidelijkten, en probeerden de notie van inferioriteit van het zwarte ras uit de hoofden te zetten.

Bedankt voor deze mooie dag.

Maman Pia- Firefec Bandundu

 

Het was een interessant bezoek, een dag die heel rijk was in emoties . Bedankt FMDO om ons de opportuniteit te geven deze parel te bezoeken.

Mamy- MYM

 

 

Het  bezoek aan het museum van Afrikaanse cultuur en erfgoed was prachtig. Het museum heeft een geschiedkundige geest en grote waarde voor de Europese en Afrikaanse geweten. Het bevat een verslag van de geschiedenis, het lijden, de ambities en toekomst van de volgende generaties om te zien wat er gebeurd is, hoe het leven was. Dat de grote reis van de Afrikaanse geschiedenis een mengsel is van verdriet, leed, slavernij en dat haar verleden een deel blijft van de menselijke herinnering en diversiteit in al haar verschillende vormen.

ALhady –AFIIP/ Peace Performance Train

 

Ik heb moeite om iets te zeggen… Ik hield er niet van; ik heb veel verdriet en leed gevoeld.  De zwarte bevolking in Congo heeft zoveel leed, zoveel zweet en tranen, pijn en lijden moeten verdragen dat ik dit gevoeld heb doorheen ons bezoek. Ik heb helaas niets meer te zeggen, ik had graag positiever geëindigd.

Mohamed-Amalbelgika

 

Het bezoek aan het Afrikamuseum met FMDO was een succes in alles…de organisatie… de reis doorheen de tijd tussen België en Kongo. De erfenis van de kolonisatie en haar effecten op het heden… en het vraagstuk van de rol van de Europese “brengers van beschaving” in Afrika. De luipaard-mensen… de presentatie van Afrikanen in circussen, dit wakkert heel wat gevoelens  en lijden aan… het verplicht ons om na te denken en duwt ons om de samenleving te verbeteren in respect met de ander.

Saïd- Vrienden van Togo

 

Ik heb dit bezoek ten zeerste geapprecieerd ! We hebben eerst kennis gemaakt en samen gepicknickt, daarna heeft onze gids ons koloniale sculpturen laten ontdekken en legde goed uit hoe de koloniale propaganda in haar werk ging. De menselijke kant is goed naar voor gebracht in het museum.

Muriel – MICV

 

Het was een interessant cultureel bezoek dat me mij de deur heeft opgedaan naar andere culturen en andere beschavingen en de rijkdom van de Afrikaanse geschiedenis. Ik houd van het nieuwe beleid van het museum dat een eerlijk beeld geeft, het bestaan van de ander en het bestaan van andere beschavingen erkent, wat de politiek soms probeert te negeren. Het beleid dat probeert om gerechtigheid te geven aan landen die gekoloniseerd zijn en probeert bevolkingen dichter bij elkaar te brengen.

Fatima- Twee (t)huizen, één gids – Tifawin

 

«  Ik vond het soms jammer dat de kolonisatie eenzijdig negatief belicht werd, positievere zaken zoals de vooruitgang in onderwijs en gezondheid werden niet aangegeven. Kritisch zijn, is ook durven deze elementen aan te brengen met oog op de toekomst”

Devota – Partage en COuleurs

 

 

Het is met grote interesse dat de genodigden van de vereniging “ Ma vie en main- Mijn leven in de hand” de verrijkende uitleg van de gids gevolgd hebben. Zeker, we hebben niet het hele museum kunnen bezoeken, maar dit geeft ons zin om er terug te keren. De gids heeft ons in de context van het museum gebracht, in haar geschiedenis, waarom het gesloten was en de rijkdommen van het buitengewone continent met een brede cultuur. Ik bedank FMDO om deze uitstap te organiseren die zowel aangenaam als interessant was en hoop dat er nog soortgelijke uitstappen komen.

Rihab – Ma vie en main/ Mijn leven in de hand

 

Deel