“Iemand anders zien groeien maakt me ontzettend blij.”

De kracht van FMDO-vrijwilliger Bernice Biswane


Elk jaar op vijf december is het zover, dan vieren we de onmisbare inzet van heel wat vrijwilligers. Het thema dit jaar is “Vrijwilliger, jij verdient een dikke duim!“. En dat is meer dan terecht. Ook voor de FMDO*-vrijwilligers, want zij vormen mee het hart van de organisatie en verdienen heel wat respect en waardering.


Naar aanleiding van deze dag, heeft FMDO een gesprek met Bernice Biswane in boekenhuis Theoria in Kortrijk. Een inspirerende plek tussen de boeken voor een interview, want Theoria is opgenomen in het internationale boek ‘150 bookstores you need to visit before you die’. En we begrijpen waarom.

Bernice is betrokken bij twee FMDO-projecten: als mentor bij Team Up (dat mentoren en werkzoekenden met een migratieachtergrond aan elkaar matcht) en binnenkort als buddy voor het PICNIK-project in Kortrijk. Ze woonde tot een goed jaar geleden in Suriname waar ze opgroeide en was geïnteresseerd in de opleiding Maatschappelijk Werk. Ze heeft familie wonen in Nederland en enkele vrienden in Gent, maar toch was het een grote stap.

Van Suriname naar Kortrijk

Sinds vorig jaar studeert ze Maatschappelijk Werk aan de Vives hogeschool in Kortrijk. Intussen zit ze in haar tweede jaar en woont ze ook in Kortrijk. Een stad met een mooie geschiedenis die haar rust geeft, zo zegt ze zelf. De verdere toekomst ligt nog helemaal open voor haar.

Als ik haar vraag hoe ze in contact kwam bij FMDO, antwoordt Bernice dat ze vorig jaar een stageplek zocht en door haar opleiding met FMDO in contact kwam. Team Up leek haar een interessant project in combinatie met een andere organisatie waar ze als vrijwilliger aan de slag ging. Ze moest in haar eerste jaar aan tachtig uur vrijwilligerswerk komen. “Ik nam contact op met de projectmedewerker en na een gesprek kon ik aan de slag gaan. Er volgde snel een mentee (een persoon met een migratieachtergrond die op zoek is naar werk) met wie ik een goede klik had. Ze was op zoek naar een baan als kinderverzorgster. Momenteel heeft ze die job nog niet te pakken, maar we hebben veel stappen vooruitgezet en ik ben er zeker van dat het haar zal lukken. Ik ben blij dat ik haar kan helpen en ondersteunen”, aldus Bernice.

Bernice vertelt verder dat het leuke aan FMDO is dat je er verschillende dingen kan doen. De mentorrol bij Team Up is helemaal verschillend van het buddyproject PICNIK, waarbij Bernice en een nieuwkomer aan elkaar gematcht worden om samen op pad te gaan en Kortrijk te verkennen.

Of Bernice al vrijwilligerswerk deed voor haar ervaring bij FMDO? “Zeker. Ik ging aan de slag als vrijwilliger in Suriname en was er bezig met voorlichting en activiteiten rond verkeersveiligheid.”

Eigen sterktes ontdekken

Voor Bernice is vrijwilligerswerk een grote meerwaarde. Ze kan haar steentje bijdragen aan de maatschappij, kan mensen ondersteunen en hun inzichten verrijken. Ze krijgt er veel voldoening van en haalt er plezier uit, ook al is dat niet betaald. Haar eigen sterktes kent ze beter en ze kan dingen ontdekken bij zichzelf die ze daarvoor niet zag. “Ik vind het belangrijk dat ik mijn bijdrage kan leveren aan mensen, groepen en organisaties. Zelf merk ik dat ik meer durf en meer spontaan ben en dat ik vlotter een gesprek met iemand voer. Hierdoor ben ik nog meer gemotiveerd om me als vrijwilliger in te zetten”, aldus Bernice.


Bernice heeft een goede band met de projectmedewerkers van FMDO. “Maar ook via mijn stageplek (bij de Kier vzw in Kortrijk waar mensen in armoede ondersteuning en begeleiding krijgen) kom ik in contact met andere vrijwilligers. Ik heb een goede band met hen, ik leer veel en het is fijn om met hen samen te werken.”

Helpen zoals familie dat doet

Bernice haar vrijwilligerswerk heeft een impact op de mensen waarvoor ze zich inzet. “In het begin was het wat zoeken naar een vertrouwensband. Ik merkte al snel dat de mentee me meer vertrouwde doordat ze begon te vertellen. We gingen samen op zoek naar vacatures en bezochten verschillende organisaties. Ze vond het leuk samenwerken en vertelde me onlangs dat ze me dankbaar is omdat ik haar hielp zoals een familielid dat zou doen.”

Samen op ontdekkingsreis

Of ze zich in de toekomst blijft inzetten als vrijwilliger? “Absoluut (vastberaden). Ik wil dit heel graag blijven doen en nieuwe dingen ontdekken. Ik kijk erg uit naar mijn vrijwilligerswerk bij PICNIK. Ik kijk ernaar uit om met een nieuwkomer op ontdekkingsreis te gaan en van nieuwe dingen te proeven. Als nieuwkomer is het vaak zoeken en kijken hoe je je leven hier uitstippelt, zeker als je geen vrienden of familie dichtbij hebt. Op dat gebied spreek ik uit ervaring. Het bezorgt me een goed gevoel dat ik op die manier iemand kan bijstaan en helpen. We kunnen samen sporten, een museum of bibliotheek bezoeken of naar een concert gaan. Aan de andere kant sta ik heel erg open voor wat de andere persoon leuk vindt. Ik ben flexibel en ga daar graag in mee”, lacht Bernice.

Simpele glimlach

Bernice vertelt me tot slot dat vrijwilligerswerk vooral prettig is om te doen. De gouden tip? “Blijf positief en blijf lachen. Een simpele glimlach naar anderen doet al heel wat. Het kost niks en is zo fijn. Doe tot slot iets wat je leuk vindt en wat bij je interesseveld aansluit. Je ondersteunt andere mensen, maar je groeit ook hierin als persoon en levert op die manier een waardevolle bijdrage. Het is mooi om die groei te zien bij hen. Dat maakt me zo blij.”

Stel je kandidaat als vrijwilliger!

Bij FMDO zijn we steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Op www.fmdo.be/word-vrijwilliger-bij-fmdo vind je een lijst met vrijwilligersvacatures van alle projecten. Wil je graag je talenten inzetten, maar zie je geen vrijwilligersvacature? Stuur een e-mail en stel jezelf kort voor via info@fmdo.be.

* FMDO vzw (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen.​ www.fmdo.be.

Tekst en foto’s door Sofie Verheye, communicatieverantwoordelijke FMDO