Een korte voorstelling, wie is Leidy?
Ik heb een hele lange officiële naam, dus zeg maar gewoon Leidy Soto. Ik kom uit de Dominicaanse republiek . Ondertussen heb ik al in verschillende plaatsen gewoond zoals Parijs, maar ook in Wallonië, in Oostduinkerke en in Nieuwpoort. Ik woon al sinds 2009 in België. Sinds 2011 woon ik in Oostende, dat was een bewuste keuze want ik woonde vroeger in een klein dorpje, en dat was minder interessant voor een jonge vrouw. Bovendien had ik toen ook werk gevonden in een restaurant in Oostende. Ik heb heel lang gewerkt als kelner.
Ik ben iemand die niet kan stilstaan, ik beweeg veel. Hoe actiever ik ben, hoe meer verschillende dingen ik doe, hoe gemotiveerder ik ben. ik ben heel spontaan, kan heel gemakkelijk met mensen praten, zelfs al spreken we niet dezelfde taal, dat voor mij geen enkel probleem.
Ik heb geen vrije tijd meer sinds ik bij FMDO werkt (lacht). Nu serieus, ik dans heel graag! Dus ik ga vaak met mijn vriendinnen naar Latino-party’s om te dansen. Ik heb voorlopig weinig tijd om sport te doen en zo blijf ik fit. Ik dans heel graag Salsa, Bachata en Merengue! De feestjes waar we naartoe gaan zijn vaak buiten Oostende. Tot voor de zomer was er in Oostende zelf geen enkele Latino- party. Zo gaan we vaak naar Brugge, Aalst en Oost-Vlaanderen, daar zijn er meer Latino party’s dan aan de zee. In de zomer gaan we naar festivals om buiten te dansen. We dansen heel graag buiten maar in DE WINTER IS HET TE KOUD.
Ik hou zeker van België. Claro que si! zeker! Mijn familie is hier, mijn moeder, broer, twee zussen zijn hier, maar ook neefjes en nichtjes. Dus ik voel mij hier thuis in Oostende. Want thuis is waar de familie is ! Ik hou wel niet van grote steden, in het Dominicaanse republiek woonde ik ook in grote steden Zo woonde ik een tijd in Santo Domingo om te studeren aan de universiteit. Maar het is er te druk. Ik hou héél veel van de zee want het is er open, er is wind, en dat is heel belangrijk voor mij, die frisse gezonde zeelucht.
Hoe ben je bij FMDO terechtgekomen?
In 2014 volgde ik een cursus journalistiek in de avondschool in Oostende. Mijn leerkracht Petra vertelde ons over het bestaan van FMDO. Dat FMDO een organisatie is voor mensen met migratie-achtergrond, dat ze verenigingen ondersteunen,… In die tijd zei ze zelf iets in de aard van “Leidy, ik zie jou bij FMDO werken in heel Vlaanderen”. Dat is Superraar want vandaag is de uitspraak realiteit geworden!
Daarna ben ik bij FMDO langsgegaan, ik kwam er bij Lisa terecht. Zij heeft ons toen alle informatie gegeven. En gezien ik iemand ben die graag actief is en niet stil kan blijven staan, wou ik iets doen met onze cultuur. In 2015 hebben we dus een eigen vereniging opgericht : Latination!
Het doel van Latination is om de Latijns- Amerikaanse gemeenschap samen te brengen. In Oostende waren er in 2015, een gemeenschap van bijna 500 mensen uit Latijns-Amerika. Maar volgens mij zijn er nu veel meer, door de problematiek in hun thuisland zijn er veel nieuwkomers uit Venezuela in Oostende.
Maar we willen de Oostendenaren ook de Latijns-Amerikaanse cultuur laten zien. Op die manier willen we stereotypen tegen gaan. De culturen van Mexico, Dominicaans republiek, Colombia, El Salvador enz. zijn onderling helemaal anders maar zijn heel rijk! Dit willen we aantonen.
We hebben in het beginjaar een project opgestart “de kleerkast van Latination”. In dit project hebben wij met Oostendenaren en mensen uit Latijns -Amerika, traditionele kledij gemaakt. Wij kwamen een keer per week samen om kledij te naaien. Momenteel starten we een project op over de eerste mensen uit Latijns-Amerika die geïmmigreerd zijn naar Oostende.
Wat ga je doen bij FMDO?
Sinds september werk ik bij FMDO. Ik ben eerst begonnen met een IBO-contract. Ik kom zelf niet uit de sociale sector, en op die manier kreeg ik toch de kans om met de sector kennis te maken. Ik ondersteunde verschillende activiteiten in Oostende zoals ‘Samen leven, Samen koken’,… Ik volgde ook een cursus over migratie in Howest met studenten van de hele wereld.
Vanaf januari ben ik begonnen met het project COLOR CULTUUR, een project die mensen uit de verenigingen wil bereiken om hun cultuur te laten zien in verschillende culturele centra in West-Vlaanderen en Antwerpen. Mijn doel is om zoveel mogelijk diversiteit binnen de culturele centra te brengen, maar ook de mensen cultuur laten beleven.
Mijn eerste indruk na twee weken is dat er veel mensen zijn binnen de verenigingen van FMDO, overal in Vlaanderen, die aan het wachten zijn om hun cultuur bij het Vlaamse publiek te brengen. Ik merk heel wat motivatie, toen ik afspraken maakte in Brugge en Kortrijk, de mensen zijn heel enthousiast, we hebben zelfs al een aantal activiteiten ingepland! Ook de medewerkers van de cultuurhuizen zijn gemotiveerd, het zijn vaak jonge mensen die graag meer diversiteit in de centra willen brengen.
wat is je favoriete FMDO herinnering.
In 2015 heb ik mee geparticipeerd in het project van FMDO “Klappers van Vrouwen”. Het doel van het project was om met mensen met een verschillende cultuur een theaterstuk te spelen. De toneelspeelsters kwamen van overal België, Maleisië, Marokko, Latijns- Amerika,… Samen zijn we een heel jaar lang bezig geweest om het theaterstuk te creëren en aan te leren. Het was mooi om te zien want hoewel we een verschillende culturele achtergrond hadden, zoveel verschillende verhalen, toch gingen we samen richting een gemeenschappelijk doel! De kers op de taart was toen we het stuk op Theater aan Zee gespeeld hebben.
Zelf nu, zoveel tijd later, komen we nog steeds één keer per maand samen met de 18 vrouwen in een huis van een deelneemster om samen te eten. Bij mij thuis maakte ik Sancocho! We hebben een héél speciale band gekregen, iets tussen familie en vriendschap!
Als afsluiter, wat wil je de mensen die je interview lezen meegeven?
Ik wil iets zeggen aan de mensen die hier zijn, aan de nieuwkomers. Hoe meer je bezig bent met sociaal-culturele activiteiten, naar buiten gaat, met mensen praat, manieren zoekt om met mensen bezig te zijn, hoe meer opportuniteiten er komen voor jou.
Mensen moeten zeker niet beschaamd zijn! Als ze iets willen bereiken, als je iets graag doet, gewoon doen! Doe vrijwilligerswerk, start een vereniging, werk samen met mensen die energie hebben. De sociale sector wacht op mensen die getalenteerd zijn, ze wachten op jou!
Met steun van:
Hasta pronto!