Same Same, een spel tegen racisme en discriminatie

 

Racisme en discriminatie zijn de wereld nog niet uit. Ook vandaag woedt een debat hevig verder en blijft er nog steeds discriminatie op verschillende vlakken. Vanuit FMDO komen wij in contact met vrijwilligers die positief in het leven staan, maar toch veel racisme en discriminatie ervaren. Samen met onze achterban ontwikkelden we dit project.

We kozen voor de naam Same Same. Het komt van het gezegde Same Same, but different ( gelijk gelijk, maar verschillend). Hoewel er van 7 miljard mensen, niemand identiek hetzelfde is zijn er veel gelijkenissen en verdienen we het om gelijk behandeld te worden. Dit spel wil haar deelnemers daarvan overtuigen.

Same Same is een educatief spel voor organisaties en scholen (derde graad middelbaar).  Het spel is opgebouwd als een klassiek bordspel maar wordt gekoppeld aan filmpjes van getuigenissen. Elk filmpje gaat gepaard met een vraag die het debat stimuleert over een bepaald thema.

Het doel is om van het spel is te tonen wat racisme en discriminatie betekent voor diegene die dit ondergaan. Zij zijn een belangrijke stem die vaak over het hoofd wordt gezien. In dit spel zijn zij aan het woord. Zij delen hun ervaringen, hoe ze hierop reageerden en hoe dit hen beïnvloedt. Het spel GEEFT EEN STEM. Naast een stem geven we racisme en discriminatie ook EEN GEZICHT , de mensen vertellen waargebeurde verhalen, situaties die herkenbaar zijn.

Met dit spel willen we ook de deelnemers wapenen tegen racisme en discriminatie. We willen hen aan de ene kant bewust maken van de gevolgen van racistisch en discriminatief handelen, maar reiken hen ook handvaten aan over hoe ze kunnen reageren als ze zelf slachtoffer of bijstander zijn bij racisme en discriminatie.

———————

Meer info ?

Mail naar samesame@fmdo.be of 0478/092 713 Elie Marechal

Bent u middelbare school leerkracht en u wil het spel spelen met je klas onder deskundige begeleiding? Contacteer dan School zonder Racisme via katrien@schoolzonderracisme.be


Same Same is een project van:

 

 

lidverenigingen:

Matissa België, Ardaps vzw, Huis van Amazigh, Collectief Brussel-Bujumbura, Vzw FIREFEC Bandundu, HOPE, Feza vzw, LUCEPD vzw, Al Madina vzw , ABEFA vzw, AFIIP vzw, Green Hope Somalia Vzw, MICV vzw, Bawasa vzw, Djulia’s Events vzw, Partage en Couleurs vzw , Jades Vzw, Vrienden van Togo, Amalbelgika, Zassii Vzw, Het Dorp Vzw, Vzw Water voor allen, Solimanbe Vzw, …

I.s.m. School Zonder Racisme

 

 

 

Met subsidies van Gelijke Kansen Brussel: