25/04/2016, Nepal: 1 jaar na de aardbeving

DSC_0299

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een verschrikkelijke aardbeving. Heel wat mensen stierven en huizen en scholen stortten in. Mensen konden niet meer in hun huis wonen en kinderen konden niet meer naar school.

De gebeurtenissen lieten Everest Nepali Society, de Nepalese vereniging uit Brugge, niet ongeroerd. Ze ondernamen actie en zamelden heel wat geld in. Zo was er een wake op de Burg in Brugge en organiseerden ze ‘One day for Nepal’ waarbij Nepalese Bruggelingen hun inkomen van 1 dag wegschonken.

Ook heel wat anderen hielpen de Nepalese vereniging bij de inzameling van geld. Lokale politici deden hun duit in het zakje met 4000 euro, de Brugse school Hemelsdaele schonk 1.600 euro en Hotel Academy gaf 1.000 euro. Acties van Musea Brugge en FMDO brachten 712 euro op. Heel wat individuen waren ook solidair met de Nepalezen en stortten een bijdrage.  Uiteindelijk verzamelde Everest Nepali Society  uit Brugge  een som van 22.000 euro bijeen.

Met deze mooie som in de hand kozen ze twee scholen uit het Ramechhap District in de stad Gunsi die ze hielpen met de wederopbouw. Deze scholen liggen ver buiten de hoofdstad Kathmandu en waren voor de hulpdiensten en de overheid moeilijk te bereiken en dus geen prioriteit. Hierdoor was alle hulp van externe organisaties zeker welkom.  Durga Subedi, de voorzitter van Everest Nepali Society, bezocht de zwaar getroffen regio en onderzocht wat de grootste noden waren. 15.000 euro ging naar de middelbare school ‘Shree Seti Devi’. Deze school werd volledig neergehaald door de aardbeving en moest helemaal opnieuw worden gebouwd. Het schoolmanagement, het schoolcomité en buurtbewoners hielpen de school opnieuw te bouwen met meer stevige materialen. Vandaag gaan alle 350 kinderen opnieuw naar school in een veilig gebouw.

‘Dol Bhanjyang’ is de andere middelbare school die na de aardbeving was ingestort en 7000 euro hulp kreeg van Everest Nepali Society. De school was een voorbeeld voor de regio omdat er veel kansarme jongeren school liepen.  Door de heropbouw en renovatie kunnen opnieuw 603 leerlingen studeren en 26 leerkrachten aan de slag. Everest Nepali Society deelde ook nieuw schoolmateriaal uit aan de leerlingen die dit zelf niet konden betalen.